0

Zapewne jeśli zainteresował Cię mój artykuł jesteś posiadaczem urządzenia działającego pod kontrolą systemu sygnowanego zielonym robocikiem i po pewnym czasie użytkowania smartfonu czy tabletu zauważalnie zwolnił i nie działa tak szybko jak na początkowo. Zapewniam Cię, że na tę sytuację jest pewna prosta rada, którą postaram się przedstawić w poniższym poradniku.

Przed przystąpieniem do wykonywania poniższych czynności, wiedz że wszystkie części poradnika wykonujesz na własną odpowiedzialność. Jako autor poradnika dokonałem wszelkich starań by nie zawierał on błędów i był w 100% bezpieczny.

Jaki jest ten prosty przepis na przyśpieszenie urządzenia? Przywrócenie do ustawień fabrycznych. Niestety podczas tego procesu tracisz wszystkie dane zawarte w pamięci wewnętrznej sprzętu – zdjęcia, SMSy, muzykę, a także zainstalowane aplikacje dlatego przed przystąpieniem do resetowania urządzenia jeśli potrzebujesz warto zarchiwizować najpotrzebniejsze dane. Jak to zrobić również pokażę. Wiele poradników, które znajdziecie w internecie mówią o różnych dziwnych aplikacjach, które nagle przyśpiesza Twój smartfon/tablet, to wszystko są półśrodki, które owszem zapewne w dużej mierze dadzą początkowo dobry efekt, ale po paru dniach znowu urządzenie zwolni. Dlatego też proponuje Wam coś co da efekt na dłuższy czas i będziecie z niego zadowoleni.

Archiwizacja zdjęć i filmów

Najprostszym sposobem na bezpieczne kopiowanie zdjęć tak by mimo np. uszkodzenia telefonu łatwo je odzyskać jest system zaimplementowany w Google+ lub Zdjęcia – Automatyczna kopia zapasowa. Włączamy ją wchodząc do aplikacji Google+ (jest ona preinstalowana wraz z systemem od Androida Jelly Bean począwszy, można ją również pobrać za darmo z Google Play) i naciskamy fizyczny lub wyświetlany u dołu ekranu klawisz menu (w przypadku smartfonów) lub klikamy w prawym górnym rogu na klawisz menu (trzy kwadraciki jeden pod drugim w przypadku tabletów). Z listy wybieramy ustawienia i z nowego okna opcję Automatyczna kopia zapasowa. Włączamy funkcję „Włącz tworzenie kopii”. Poniżej znajdziecie dodatkowe opcje, którym warto się przyjrzeć bliżej. Tutaj warto przejrzeć Twórz kopie zdjęć i Twórz kopie filmów – po tapnięciu wybieramy czy zdjęcia mają być przesyłane tylko przez Wi-Fi czy także przez sieć komórkową. Dla bezpieczeństwa by dodatkowo nie pobierało danych z naszego pakietu zaznaczmy opcję Tylko przez Wi-Fi. I teraz gdy tylko znajdziemy się w zasięgu Wi-Fi nasze zdjęcia zostaną automatycznie wysłane na serwer, dzięki czemu od razu mamy do nich dostęp z naszego komputera po zalogowaniu się na konto na Gmailu. Podobną konfigurację możemy przeprowadzić przez preinstalowaną aplikację Zdjęcia, wszystkie kroki są analogiczne.

Archiwizacja SMSów i kontaktów

Mamy już bezpiecznie przechowywane zdjęcia i filmy, teraz przyszła kolej na same SMSy i kontakty. Tutaj musimy posłużyć się zewnętrzną aplikacją, którą możecie pobrać zupełnie za darmo z Google Play stąd, jest ona po polsku, a jej obsługa jest dziecinnie prosta. Wybieramy opcję kopia, nadajemy nazwę plikowi z naszymi kontaktami i zapisujemy w pamięci wewnętrznej. Następnie musimy ten plik wysłać w bezpieczne miejsce naciskamy klawisz menu dotykowy lub fizyczny w przypadku smartfona lub menu z prawego górnego rogu jeśli używamy tablet. Następnie wskazujemy Wyślij plik, wybieramy plik i wskazujemy gdzie mają zostać wysłane  SMSy np. na naszego e-maila. Jeśli chodzi o przywrócenie SMSów już po samym usunięciu wszystkich danych instalujemy ponownie aplikację i wybieramy opcję przywróć (wcześniej musimy pobrać plik z e-maila) i ot cała filozofia.

W przypadku kontaktów wystarczy, że przy dodawaniu kolejnego wybierzemy opcję zapisz w Gmail, wówczas za każdym razem jak się zalogujemy do naszego konta na Gmailu zostaną bez problemów przywrócone.

Resetowanie ustawień

Wszystkie najważniejsze dane mamy już zabezpieczone teraz przejdźmy do sedna czyli do resetowania samych ustawień.  Wybieramy wszystkie zainstalowane na naszym urządzeniu aplikacje i przechodzimy do Ustawień. W nowo otwartym oknie do zakładki kopia i kasowanie danych i z opcji wybieramy ustawienia fabryczne. W nowym oknie wybieramy opcję resetuj smartfon/tablet i wymaż wszystko. Teraz sprzęt będzie się „wymazywał” ten proces może trwać nawet kilkanaście minut, podczas niego nie wyłączaj urządzenia, gdy telefon/tablet się ponownie uruchomi wszystkie dane zostały już wykasowane i musisz przejść standardowy szybki proces konfiguracji urządzenia, czyli zalogowanie się do sieci Wi-Fi, konta na Gmail itd.

Jak sami widzicie wymazywanie samych danych jest naprawdę bardzo szybkie i nie jest trudne, dzięki czemu smartfon ponownie może przyśpieszyć i dobrze działać bez dodatkowych problemów. Jeśli macie jakiekolwiek pytania czy wątpliwości co do procesu archiwizacji poszczególnych danych czy samego wymazywania danych piszcie w komentarzach postaram się odpowiedzieć na wszystkie Wasze pytania.

Weekendowy przegląd aplikacji – wielki test Equalizerów

Wcześniejszy wpis

Znamy oficjalne polskie ceny Nokia X oraz XL

Następny wpis

Powinny Ci się spodobać

Więcej w Poradniki